Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 662

Графа в Арената

Снимки: Нели Куртева

В сряда с концерт в Кюстендил стартира националното турне на един от най-успешните български изпълнители – Владимир Ампов – Графа. Турнето включва шест български града, а на 10 октомври музикалният керван ще спре в “Арена Шумен”. В навечерието на концертния тур репортер на Шмоко.бг разговаря с Графа за музиката и за предстоящото му гостуване в Шумен.

– Малко повече от 24 часа остават до началото на концертния ви тур в шест български града, сред които и Шумен. Графикът ви е зает с интервюта, логистика, пътуване, подготовки, продуцентите ви подгряват публиката от няколко месеца – усещате ли сценична треска?

– Винаги имам сценична треска. Това е част от играта, ако тази треска изчезне, играта ще свърши.

– Имате ли ритуал, с който тръгвате на турне или излизате на сцена?

– Ритуал не бих казал, че е. По-скоро се концентрирам една-две минути. Предпочитам да съм някъде сам, където мога да се фокусирам, след което излизам на сцената и сценичната треска изчезва в момента, в който прекрача прага на сцената. Но дотогава има едно вълнение, трепет, пеперуди в стомаха и както искате го наречете.

– Представям си как гледате някъде над публиката и казвате “Здравейте, Кюстендил!”, “Здравейте, Шумен!”, “Здравейте, Смолян!” и после: “Вие сте най-яките”. Честно казано, в такива ситуации изпълнителите ми изглеждат лицемерно. Като артист откривате ли изобщо нещо уникално, характерно само за това място усещане при общуване с местната публика? Ето, да кажем – Шумен.
– Аз не мога да кажа за другите изпълнители, но аз това, което казвам на сцената го чувствам в момента. Не обичам да сравнявам публиките, защото всеки град си има свой профил като аудитория. Мисля, че на моите концерти се случва една емоционална метаморфоза на хората и те преминават през различни състояния на духа, излизат презаредени след концерта. Аз дълго време давам автографи след това и хората си говорят с мен и ми разказват как са се почувствали, как си тръгват от този концерт и в повечето случаи мненията са, че излизат от залите заредени, отърсили се от сивото ежедневие. Това е смисълът на нашето изкуство. Да можем да помагаме, да променяме, да възбуждаме емоционално хората. Специално за Шумен отдавна не съм имал такъв голям концерт, да не кажа, че това е първият ми самостоятелен концерт в зала с билети в Шумен и се радвам, че именно в “Арена Шумен” ще бъде концертът. Идваме с бандата, музикантите, сцената, осветление.

– Ранният ви лирически герой си тананикаше “Вече десет години съм на този свят но възрастните хора така и не разбрах”. Сега всичко ясно ли е? Има ли неща, които продължавате да не разбирате в света на възрастните?

– Това, което не мога да проумея все още е защо толкова са се фокусирали върху правенето на пари и защо това ни е обсебило изцяло. Това не мога да го разбера. Защо материалното ни е завладяло. Тук е моментът да кажа, че в последния албум тази тема е доста залегнала в текс товете и може би заради това той е малко по-различен като послание и теми за размисъл.

– Послания, теми… В съвременната българска музика има много “уау”, “мяу” и всякакви междуметия, актуални клубни ритми, но някак си изпълнителите спряха да си говорят с публиката чрез текстовете на своите песни. Вие сте и текстописец, какво искате да да чуят и запомнят от вас почитателите ви?

– Може би това творческо дълголетие и продължителността на концертната ми дейност се дължат на това, че в песните ми има съдържание. Защото, ще видите, в другите градове, а това ще се случи и в Шумен, хората пеят актуалните песни днес като CASH и Да, но пеят и песни отпреди 15-20 години като “Ако има рай” и “Давам всичко за теб”, които са издържали теста на времето и това са песни, които са доказали, че имат стойност. Ние като продуценти, Монте Мюзик, винаги сме стремяли да има съдържание в това, което се продуцира и се прави и ще дам веднага пример с Михаела Филева. Тя е един пример от актуалните млади артисти, който не се поддаде на бързия успех, макар че нейният беше бърз, и никога не направи компромис и няма да направи с музиката и с текстовете си и с видеоклиповете. И затова е обичана и пълни зали и театри в страната. И за мен това е правилната рецепта. Успехът да бъде по-бавен и човек да има търпение. Има много бързооборотна сезонна музика, която отшумява за два месеца като храна за бързо хранене.

– CASH и Да се превърнаха в хитове на лятото, те ли са ви “любимите деца” от новия албум “Страничен наблюдател”?

– Те са част от албума “Страничен наблюдател”, но са две малко по-различни песни. Най-интересното е, че не се конкурираха, а двете песни паралелно си вървяха това лято. Различни типове хора си харесваха едната или другата песен.

– В същото време заглавното парче “Страничен наблюдател” е със съвсем друго, меланхолично звучене… Така звучи.

– Това е следващият сингъл, който ще излезе, живот и здраве, през ноември, предстои да снимаме видео през октомври. Да, тя звучи като любовна песен, но не е. Самото усещане е по-меланхолично…

– Някаква обществена мелахноличност… Може би съм се фокусирал върху фамилията ви в момента, но лирическият герой ми изглежда на едно от деветте милиона мишленца от една друга песен, изпята от баща ви Кирил Ампов.

– Може и така да се каже. Аз, например, си представих как страничният наблюдател може да бъде баща ми, който вижда света какъв е бил, какъв е сега и какъв ще бъде. Може и така да се погледне. Сега ме навеждате на мисълта, че страничният наблюдател би могъл да бъде всеки един от нас. Но в тази песен аз роптая срещу това да бъдем просто едни безучастни хора, които седят и гледат и наблюдават отстрани. Аз имам доста социално ангажирани песни през годините, една от тях е “Честно в очи”, “Вълк единак” от миналия албум, “Надежда” от новия албум и “Изкуствен елемент” и една много интересна колаборация между македонската група Next time и мен – “Свобода” и е много интересна като звучене, звучи като химн, пее се за свободата вътре в нас и за това, че не страхуваме от силата, скрита зад черни стъкла. Това е интересен проект, който предстои да излезе догодина. Хората, които са си купили албума знаят песента, но още не е излизала като сингъл.

– За толкова години на сцената и 13 издадени албума имате огромен репертоар, как избирахте сетлиста за концерта си в Шумен?

– Това турне ще изпълни, разбира се най-най-познатите песни, хората си ги очакват. Те са едни 10-15 песни, от които гръбнакът на шоуто не може да се лиши. Но ще вкарам и последните от албума “Огън”, “Да”, “CASH”, “Приятели завинаги”. Разбира се, ще има изненади – други версии на някои от песните, ще могат да ме чуят и видят хората свирейки по-акустични версии на пиано и китара…

– Китарата ще е нещо ново в концерта?

– Да, отдавна не бях я включвал в своите живи изпълнения, но от това лято вече започнах и това да правя.

Кого очаквате да срещнете в “Арена Шумен” – наборите или техните деца?

– Много е интересно, че на моите концерти публиката е много широкоспектърна. Можете да видите много деца, можете да видите и техните родители, може и по-възрастни хора. Това е изключително радващо, защото моите концерти събират различни поколения. Много е вълнуващо.

– Вече подготвяте публиката в София и страната с предварително обявен концерт на стадион “Българска армия”. Не е практика за българските изпълнители през последните години да излязат пред публика на стадион. Защо го правите?

 

– Тъй като преди две години и половина напълних Арена Армеец, напълно разпродадена зала, както и последвалите концерти в Античния театър в Пловдив два пъти и концертите в летните театри, това беше логичната стъпка да преминем на следващо ниво. Много ни хареса атмосферата в античния театър в Пловдив и си представихме, че това можем да го увеличим като мащаб и да го направим на място, където няма покрив и е на открито. Аз съм мечтател, умея и се осмелявам да правя по-смели крачки. Вълнувам се много, тъй като това е голяма крачка въобще за българската поп музика.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *