Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 96

Градеж на Архангеловден

На Архангеловден, днес, ще бъде даден старт на градежа на църквата „Свети Великомъченик Димитър“ в шуменското село Вехтово. Отец Васил отслужи благодарствен молебен. На церемонията, насрочена за 14 ч., присъстваха представители на Варненската митрополия, на църковното настоятелство, на строителя, жители и гости от Вехтово.

Изпълнител на строителните работи е шуменска фирма фирма „Кънстракшън груп“ ЕООД, с управител Красимир Костадинов, която получи благословията за строежа от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, каза кметът на селото Перихан Хюлмиева. Проектът на храма е дарение от арх. Добрил Добрев.

След църковния ритуал, управителят на фирмата изпълнител на обекта Красимир Костадинов даде курбан за здраве на жителите на с. Вехтово.

„Към момента са събрани общо 48 000 лева, от които 8000 са предоставени от Дирекцията по вероизповедания към Министерския съвет, а останалите са от дарения. Остава да се съберат още средства за първия етап, но строителят се съгласи да започне.“, каза още Перихан Хюлмиева.

Идеята за изграждане на нов православен храм в селото, подета от будни жители, датира още от 2009 г. и отлежава вече дълго време. Тогавашният кмет Ива Вълчанова е отправила искане до Общинския съвет Шумен, който дарява 798 кв. м от землището на селото за духовната обител. На 28 август 2014 г. покойният вече Варненски и Великопреславски митрополит Кирил прави първа копка за храма, но строителство не започва.

Когато встъпва в длъжност през 2015 г., новия кмет Перихан Хюлмиева заварва в сметките само 13 000 лв. За цялостното построяване обаче са нужни 130 000 лв., което я кара да обяви кампания за набиране на средства.

През ноември миналата година Хюлмиева е подала докладна до Общинския съвет в Шумен за отпускане на средства за доизграждане на храма, но сумата не бе включена в бюджета за 2018 г. Перихан Хюлмиева и хората от селото се надяват тя да бъде предвидена при актуализацията на бюджета, ако има такава, тъй като кметът Любомир Христов е обещал подкрепа.

Дотогава родолюбиви хора, фирми и организации могат да превеждат суми в банковата сметка на селото за построяване на православния храм.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *