Ще гласувате ли на евроизборите през май?

or

гласували: 276

Вяра в леда

27-годишният Стефан Митев от Шумен извади кръста от ледените води на Шуменското езеро в първия от десетилетия ритуал за Богоявление в града. В дупка в замръзналото езеро след символа на християнската вяра се хвърлиха деветима мъже. Кръстът се счупи в сблъсъка с леда, волята на деветимата – не.

Няколкостотин автомобили и близо хиляда души се събраха на южния бряг на езерото в подножието на ресторант “Барбароса”. Неколцина млади мъже “загряваха” по шорти край водата поне половин час преди хвърлянето на кръста, събирайки възхищението на събралото се множество. Ритуалът беше организиран от свещениците от шуменския храм “Свети Три Светители”. За да може да се влезе във водата се наложи първо да бъде направена дупка в леда. Тя пък трябваше да се поддържа и разширява заради минусовите температури. Отецът, който метна кръста явно не си прецени силите и подмина ледения вир. Деветимата се хвърлиха във водата, доплуваха до ръба на дупката и се наложи буквално да допълзят до кръста. Пръв с дланта си до него стигна Стефан Митев, пожарникар от ОДМВР в Шумен.

Сред смелчаците, които не се уплашиха от леда и студа бяха още шампионите по бойни спортове от СК “Шуменска крепост” Християн Тотев и Пламен Борисов.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *