От кого сваляте доверието?Премиера(<-) или Президента(->)?

or

гласували: 258

Връчват Ангелското перо

 

Деветчленно жури определи Кристин Димитрова да бъде тазгодишният носител на Националната награда за лирика „Иван Пейчев“ . Нейната стихосбирка „Уважаеми пътници“ бе отличена сред произведенията на общо 36-ма автори, които участваха в осмото издание на конкурса. Носителката на отличието  ще получи плакет – статуетка „Ангелско перо“, изработена от шуменския скулптор и художник Валерий Желязков, грамота и парична награда в размер на 3000 лв. Наградата ще връчи кметът на община Шумен Любомир Христов.

Кристин Димитрова е автор на дванадесет стихосбирки, сред които „Образ под леда” („Иван Николов” 1997), „Поправка на талисмани” и др. “На гости у часовникаря” е издадена в Ирландия, а “Моят живот на квадрати” – във Великобритания. Най-новата й книга с поезия е „Уважаеми пътници”, 2018. Романът й “Сабазий” („Христо Г. Данов”, 2007), преведен на испански, немски, руски и румънски, наскоро излезе в Мексико. Димитрова е автор и на три сборника с разкази: “Любов и смърт под кривите круши”, “Тайният път на мастилото” и „Като пристигнеш, обади се” („Перото”, 2018). Носител е на пет награди за поезия, четири за проза и две за превод на поезия. Нейни произведения са публикувани на 27 езика в 36 държави.

 

Церемонията по връчването на наградата е на 16 декември от 16.00 часа в залата на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Преди това ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Иван Пейчев.

Поетите Тони Теллалов, Йордан Ефтимов и Мартин Спасов също са отличени и ще получат грамоти.

Творбите на участниците бяха оценявани от жури в състав: председател Антонин Горчев и членове проф. Михаил Неделчев и д-р Гергана Кръстева от Съюза на българските писатели, литературният критик Иван Карадочев, проф. Добрин Добрев и проф. Христо Трендафилов от Шуменския университет, носителите на наградата от конкурса през 2015 и 2017 г. Борислав Геронтиев и Петър Чухов и Десислава Златева, началник на отдел „Култура“ в община Шумен.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *