Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 657

Водни неясноти

Има неясноти около реализацията на водния проект, на които трябва да се намери отговор. Това заяви на консултативния съвет днес  Иван Йонков, който е внесъл питане до кмета по  този казус. Според него по проекта има 142 забележки, на които няма отговор. „Огромна част от тях не са точно към ВиК, а  са към други институции, основно към принципала на сектора води. Нямаме информация кога ще бъде отговорено, дали са чисто технически забележките или има риск за проекта да бъде финансиран“, заяви Йонков. Той припомни, че програмата приключва декември догодина и ние би трябвало вече да сме започнали работа по този проект, а на практика все още нямаме договор за финансиране. „Многото забележки е първият аргумент, вторият аргумент е, че ние все още нямаме договор за  финансиране от МОСВ по проект „ Воден цикъл“. Трети въпрос – не получихме  отговори  работи ли някой по така наречената  санитарно охранителна зона, или не работи, защото без нейното учредяване и изпълнение на мерките, дори и да имаме пречиствателна станция, тя официално няма да влезе в експлоатация“, припомни Йонков. Той риторично попита в това  финансово положение, в което се намира ВиК, ще има ли институция, която да й предостави заема за съфинансиране на проекта от порядъка на 13 млн. лв. Всичко това и провалената преди месец сесия, посветена на водата, на която се надявахме да получим отговор, но не получихме, ме принуди да се опитаме чрез кмета да потърсим отговори от Асоциацията по водите, обясни питането си Йонков.

Той припомни, че ЕС сега финансира водния сектор и трябва да се използва този момент, защото след две години няма да се финансират водни проекти. Според Йонков обявената обществена поръчка е направена без да има сключен договор. Има общини с подписани договори, но ние не сме между тях, коментира Йонков с надеждата шуменци да получат отговори на предстоящата на 25 юли сесия на Общинския съвет.

Близо 100 млн. ще струва проекта за пречиствателната станция и довеждащият водопровод от язовира.

Йонков припомни, че 2015 г. е имало разработен проект. „После започна дълга сага по безкрайни преработки и след 4 години ние продължаваме да нямаме проект и договор за финансиране“, коментира Йонков.

 

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *