Одобрявате ли новогодишната реч на президента Румен Радев

or

гласували: 252

Внимавайте с водата

99 мг/л, нитрати при максимално допустими 50 мг/л. съдържа водата от чешмата на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „В. Левски“ (срещу Томбул джамия).

Само три чешми в Шумен отговарят на всички показатели и водата от тях може да се ползва за пиене. Това са чешмите до к-с „Кьошковете”, по пътя за Паметник „Създатели на българската държава” и в кв. Дивдядово, ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“, сочи изследване на РЗИ – Шумен.

Останалите девет проверени местни водоизточника не отговарят на стандартите за питейна вода.

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите в местност „Бабешкия мост“ в кв. Б. Българанов; по пътя за кв. Дивдядово; в кв. Дивдядово, ул. „Поройна“; чешма № 1 и чешма № 2 по пътя за с. Лозево и чешмата на разклона за с. Кочово по пътя от с. Лозево за с. Новосел. Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене.

Водите от чешмите на ул. „Янко Сакъзов” и на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „В. Левски“ (срещу Томбул джамия) не отговарят на здравните норми по химични показатели, тъй като имат наднормено съдържание на нитрати. Не отговарят и на микробиологичните показатели и не следва да се ползват за питейни цели. Измерените стойности за нитрати са съответно 65м г/л и 99 мг/л, при максимално допустими 50 мг/л. Водата от тези чешми да не се ползва за пиене от малки деца, предупреждават от РЗИ.

От Инспекцията уточняват, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка (дезинфекция).

Коментари

  • Нели Димитрова август 9, 2018 в 12:37 pm

    За качеството на чешмяната вода, която плащаме по 3.50 нито дума!

  • Петър Минчев август 8, 2018 в 6:24 pm

    Защо никога не се споменава за чешмата на завоя на релсите между Била и ШУ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *