Ще подкрепите ли политически проект на Слави Трифонов?
Да

or

Не
гласували: 384

Винетки с въпрос

Въпросът с ползването на винетки по републиканските отсечки от Шумен до кварталите Макак и Мътница остава все още нерешен. Утре изтича условно даденият гратисен срок и хората масово купуват винетки. В случай, че общините откажат да ползват винетки, отсечките ще бъдат прехвърлени в собственост на Общината и поддръжката, включително и зимната, ще бъде за тяхна сметка.

По искане на кмета Любомир Христов от АПИ са му изпратили справка за необходимите суми по сключени от тях договори за поддръжка на двата участъка. Годишната поддръжка и зимното почистване  на едната отсечка ще струва около 500 000 лв., а другата около 100 000 лв. „За цялостната поддръжка на пътищата обаче общината отделя 1,5 млн. лв., а само тези две отсечки ще глътнат голямата част от парите“, смята кметът. Той е изискал от АПИ разценка какво ни би струвало на общината поддръжката от кръговото до Макак и  до Мътница. „Сумите са  впечатляващи, стряскащи, все още нямам окончателна цена. Няма как да си ги позволи общината. Най-голямата сума гласувана за поддръжка е 1,5 млн. лв. Ще изчакам да видя окончателно сумите и ще поискам решение на общинския съвет“, каза Христов. Според него и досега за тези отсечки се е изисквало винетка, но по негласно споразумение не е извършвана проверка. Така че нищо не се е променила до момента, но аз такъв ангажимент не мога да поема“, каза кметът.

Той коментира, че договорите които АПИ са сключвали с поддържащи фирми са базирани на голям брой километри. „Ако ние като община тръгнем да играем на търг, цената ще бъде много по-висока, тъй като дължината е малка. Едната отсечка е дълга 1,2 км другата е около 10 км, което ще завиши цената. Кметът прогнозира още, че участъкът Шумен –  Макак е много тежък  и едва  ли общината ще може да го поддържа през зимата, защото там се иска точно определена техника.

Засега АПИ не е предявявала претенции за отсечката от Шумен до Индустриалния парк. „От ОПУ на база договори на АПИ са ми дали само отсечките до Мътница и Макак, за отсечката до Индустриалния парк не е стоял въпросът. Смятам че няма да има проблем, но все пак ще искам това да бъде изпратено и решено, за да не подведа шуменци“, коментира Христов.

Във връзка с възникналия проблем кметът е изпратил писмо и до НСОРБ и очаква до ден два да има решение. Освен това е изискал справка за броя на автомобилите в двете населени места. Според нея  в Макак те са около 400, а в Мътница около 200, включително товарни и всякакви превозни средства, каза кметът.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *