Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 108

ВиК осъдена на 1 млн

Шуменският окръжен съд осъжда “Водоснабдяване и канализация – Шумен” да плати сумата от близо 1 милион лева на германската компания “КМГ холдинг”, бивша “Секисуи СПР Европа”. Решението на съда е от 26 юли т. г., а точният размер на сумата, която трябва да плати шуменското водоснабдително дружество е 973 976 лева и 21 стотинки, като с разноските по делото отива към милион и 50 хиляди. “ВиК” има срок от две седмици след връчването за да обжалва пред Апелативния съд във Варна.

Инж. Красимир Марков обяви, че дружеството ще обжалва съдебното решение пред Апелативния съд във Варна.

“При всички случаи ще бъде обжалвано това решение, тъй като е ясно, че сумите, които се дължат са на база договор, който се опитваме да прецизираме. Ще прецизираме тактиката и поведението си за следваща инстанция следкато  разполагаме официално със съдебното решение.”  – заяви управителят на “ВиК – Шумен” инж. Красимир  Марков. Той уточни, че решението още не е връчено официално, а съдът е в съдебна ваканция.

Казусът, предмет на съдебното дело, започва през 2012 година във връзка с рехабилитация на водопроводи, собственост на “ВиК – Шумен” ООД по времето, когато директор на дружеството беше инж. Мариан  Ганчев. Тогава са били подписани два договора с гарантиран резултат. Първият е от 8 октомври 2012 г., а вторият – от 8 януари 2013 г. Първоначално е била обявена обществена поръчка с прогнозна стойност 3 млн. лв., за която документация са закупили девет дружества, но процедурата е прекратена поради липса на оферти. Новата е с договаряне без обявление, поканени са трима участници, а постъпва само една оферта от обединение „СМ СЕКИСУИ Европа“, което е избрано за изпълнител. Водещ партньор в обединението е била „Строителна механизация“ АД Казанлък. След стартиране на дейността се е стигнало до подписване на втори договор с обща стойност от 5 млн. 57 хил. лв. без ДДС, който заменя първия.

Обектът е изпълняван на два етапа. Първият етап за обследване, изработване на проекти и извършване на СМР е завършен. Той е включвал и осигуряване на финансирането на цялата дейност от страна на изпълнителя, което е отразено в договора съгласно погасителен план. По този план се предвиждали 84 равни месечни погасителни вноски в размер на 60 хил. лв. без ДДС. Установено било, че разписаните в договора критерии не са коректно заложени и в процеса на експлоатация разчетената икономия съществено се разминава от отчетения фактически резултат в дружеството.

Заради непостигането на проектните параметри”ВиК Шумен” спряло спряло разплащането към “СМ СЕКИСУИ Европа”. От немската компания участник в обединението “КМГ Холдинг”, както е новото й име завели частичен съдебен иск за 993 хиляди лева. Сред основните съображения на съда да признае иска въпреки оспорения от страна на “ВиК – Шумен” обем и вид на извършените строителни дейности е фактът, че по договор е заложен положителен ефект  в рамките на 7-годишен период, който все още не е изтекъл.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *