Доволни ли сте от резултатите от евроизборите?

or

гласували: 285

БСП срещу кмета

БСП-Шумен ще сезира Шуменската окръжна прокуратура във връзка с наложените санкции на Община Шумен по различни проекти, реализирани с европейски средства. Те са във връзка с избор на изпълнител, което кара местното ръководство на червените и общинските съветници да смятат, че и в Шумен работи подобна на софийската схема.Имаме съмнение, че в Шумен се провеждат нагласени поръчки, които да бъдат спечелени от определени кандидати, от което общината губи, каза Иванов.

Народният представител Иван Иванов представи на пресконференция днес  данни, отговор на министъра на регионалното развитие от 19 декември м. г., в който наложените окончателни санкции ва община Шумен възлизат на 440 000 лв. Шест от тях са наложени по проекти за благоустрояване на общинската инфраструктура и са на стойност 158 149 лв. Други пет санкции са признати за проекти по подобряване на образователната инфраструктура на стойност 282 084 лв. Според кореспонденцията между Община Шумен и Управляващия орган на „Региони в растеж“ към тези суми вероятно ще се добавят и други и общата санкция може да достигне 1,5 млн. лв. Извън окончателните санкции, по останалите корекции Общината има възможност да обжалва, но според Иван Йонков Законът ограничава възможността общините да печелят подобни дела.

На този етап искаме прокуратурата да се произнесе само за законосъобразността на  избора на изпълнител, като към проектите, финансирани с европейски средства, ще добавим и такива, финансирани с държавни средства, включително и за зала „Арена Шумен“, каза Иванов. Ще сезираме прокуратурата за проверка на законосъобразността на избора и искаме тя да се произнесе дали има наличност за закононарушения и ощетяване на общината, допълни депутатът.

Общинските съветници Иван Йонков и Венцислав Венков коментираха, че този проблем се е знаел още в края на миналана година и не са били предприети мерки за заделяне на средства в бюджета за изплащане на санкциите. Този проблем беше редно да се обсъди по време на приемането на бюджета, коментираха съветниците.

На въпрос какви санкции са били наложени на предишното управление, Йонков отговори, че за 8-те години санкциите по проекти са 2 млн. лв., но за този период в общината има 140 млн. лв. привлечени средства. Освен това големите проекти бяха завършени при това управление и не съм наясно доколко са обжалвани, каза Йонков.

В началото на мандата на този кмет Венцислав Венков поиска справка за наложените корекции на предходния кметски екип. Сега ще поискам същата справка и за този екип, каза Венков. Той допълни, че засега санкциите са само за избор на изпълнител, но в следващ момент ще се оцени и качеството на тези проекти, тъй като вече има известни наблюдения.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *