Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 657

БСП обжалва

БСП Шумен ще обжалва резултатите от местния вот за избор на кмет и ще иска повторно преброяване на бюлетините и касиране на изборите, проведени на 3 ноември. Това заяви на пресконференция днес лидерът на социалистите в местната организация Веселин Пенчев. Кандидатът на червената партия от гражданската квота Венцислав Венков загуби от кандидата на ГЕРБ Любомир Христов само със 77 гласа. Съмненията за купен вот и нечестно проведени избори са в основата на претенциите на червените. Ако изборът на Христов бъде потвърден, това ще бъде първият кмет, избран благодарение на вероятно купен етнически вот, каза Пенчев. До края на седмицата БСП ще внесе жалбата в Административния съд.

Ще обжалваме резултатите, разликата е нищожна, а пороците са много, каза Пенчев. Той припомни, че щабът на БСП през целия изборен ден е подавал жалби за купуване на гласове, включително и с участието на ромски бос, по които не е взето никакво отношение. Съмненията падат върху Иван Станчев – Шекера, който в предишен мандат беше съветник от групата на БСП, но сега открито работел за друга партия. Знае се кои са организаторите, но не се намери воля да се пресече порочната практика, каза Пенчев. Жалбите са останали без последствие поради факта, че от полицията са поискали да бъдат приложени доказателства. Ние не сме разследващи органи и не е наша работа да представяме доказателства. Ние изразяваме съмнения, работа на полицията е да събере доказателствата, коментира Пенчев работата на МВР и попита „Защо полицията бездейства, когато това се случва пред техните очи?“.

БСП отчита масови нарушения на изборния процес, неспазване на методическите указания на ЦИК, отчитане на действителни гласове като недействителни и обратно в полза на единия или на другия кандидат, сгрешени протоколи и т.н. Според Венцислав Венков „екзотиката“ по време на изборния ден е била много голяма, включително е имало и избиратели, които са дошли в секциите с написан на дясната ръка номер на кандидата на ГЕРБ. Според наблюдатели е имало прехвърляне на бюлетините от една купчина на друга, а след 18 ч. е имало стълпотворение  от роми пред секцията в сградата на НЮВВАБ, които са се разбягали при появата на екипа на БНТ.

Като най-фрапиращ Пенчев посочи случаите с подписани от комисиите протоколи с непопълнени резултати, които впоследствие са били допълвани вероятно от тримата представители на СИК, предавали материалите, което води до съмнения в истинността на бройките. Имаме съмнения освен за купен вот и за нарушения при отчитането на вота. Смятаме, че това, което е написано в протоколите не отговаря на броя на бюлетините и се съмняваме, че това е действителният резултат, каза Пенчев.

Жалбата на БСП ще спре изпълнението на процедурата и новоизбраният кмет няма да може да положи клетва до произнасянето на АС. Това няма да се отрази на управлението  на общината, тъй като има назначен временен кмет, който добре познава работата, каза Пенчев. На сесията в понеделник, на 11 ноември, ще се закълнат само общинските съветници.

БСП благодари на всички, които дадоха гласа си в неделя за Венков без значение от политическата си ориентация. „На втория тур над 5000 души преосмислиха подкрепата си и са дали гласа си за нас, което е голяма отговорност. Очевидно в Шумен има настроения за промяна на модела на управление, на начина на вземане на решения, както и желание за управление с участие на гражданите. Промяната не търпи отлагане.“, каза Пенчев.

Венков почерпи журналистите с  Jagermeister. Символът е търсен от него специално, тъй като диджестивът съдържа 56 билки, колкото бе и номерът на бюлетината му.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *