Доволни ли сте от резултатите от евроизборите?

or

гласували: 285

БСП-гейт: има наказани

Двама ръководни служители на ОДМВР Шумен са били наказани с “писмено предупреждение”, а един служител на изпълнителска длъжност е получил наказание “мъмрене” за допуснати нарушения по преписка 45/2018 на Районна прокуратура Шумен. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов в отговор на въпрос на Шмоко.бг за резултатите от проверката по т. н. БСП-гейт, казуса в който социалистите обвиниха прокуратурата и полицията в превишаване на правомощията при изискване на вътрешнопартийна документация на организацията на БСП в Шумен. Един от наказаните е напуснал, а двама са завели във Върховния административен съд дела срещу заповедта за наказанията си, научи репортер на сайта.

Казусът гръмна през февруари м. г. след като лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание попита дали прокуратурата в Шумен е използвана за политическа поръчка, тъй като се е е интересувала кой членува в социалистическата партия.

Интригата тръгва след подаден сигнал срещу Георги Георгиев, който в началото на 2018 година печели конкурс за инспектор в Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество към териториалното бюро в Шумен. Подател на сигнала според тогавашния вътрешен министър Валентин Радев е съпартиецът на Георгиев Христо Николов, който искал прокуратурата да установи дали при кандидатстване за поста Георгиев е подписал декларация за несъвместимост.

 

Прокуратурата е образувала преписка заради евентуални данни за документни престъпления. На случаен принцип проверката е била разпределена на прокурор Миглена Славчева – Петрова, която възложила пък проверката на полицията в Шумен. След обвиненията на БСП последна светкавична реакция на прокуратурата, която заяви, че в действията на обвинението няма никакви нарушения, но тези на МВР в голямата си част са били излишни.

“Значителна част от информацията, изискана с писмото на директора на ОДМВР-Шумен от председателя на Общопартийната контролна комисия на БСП, гр. София, излиза извън рамките на предмета на възложената проверка от РП – Шумен и необходимите документи за изясняване на наличието на данни за престъпление по чл. 313 НК. Събирането на тази информация, освен че е неотносимо към предмета на извършваната проверка, не е възлагано по никакъв начин от прокурора и е предприето по инициатива на ОДМВР.” – се казва в доклад на прокуратура по случая. Ненужно се оказало и искането на копия от протоколи на общинския съвет на БСП в Шумен за заседанията му през 2017 и копия от присъствените списъци.

Тогавашният вътрешен министър Валентин Радев отрече за полицейски натиск върху БСП и за политически върху МВР, но за изясняване на казуса разпореди проверка в ОДМВР – Шумн за изясняване на данни за допуснати нарушения от служители на ОДМВР. Проверката приключила с изводи за допуснати нарушения във връзка с регистрирането на преписката и водената по нея кореспонденция. Въз основа на предложения на проверяващата комисия със заповед № 8121к-6141 от 8 май 2018 година министърът на вътрешните работи наложил дисциплинарни наказания “писмено предупреждение” на заместник-директора на ОДМВР Тодор Маринов Енчев и на шефа на икономическата полиция Лъчезар Тодоров Христов, а инспектор в икономическия сектор Станислав Богомилов Кръстев е бил наказан с мъмрене.

 

В знак на несъгласие с наложеното наказание Кръстев е подал рапорт за напускане, а Енчев и Христов са подали жалби до Върховния административен съд с която оспорват основателността и законосъобразността на министерската заповед, с която са наказани. След преценката на исканията съдът е определил жалбите като допустими. Делото на Енчев е насрочено за 9 часа на 20 март, а това на Христов срещу заповедта за наказанието му ще се гледа от 9 часа на 22 април т. г. По непотвърдена официално информация адвокат на двамата полицаи е бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *