Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 108

Бракът при браковете

На всеки четири брака, сключени в Шумен през 2017 година се пада по един развод за същия период. Това сочат официалните данни, предоставени от отдел “Статистически изследвания – Шумен” на Териториално статистическо бюро “Североизток”.

През 2017 г. в област Шумен регистрираните юридически бракове са били 816, което е с 14, или 1.7% повече от предходната година. Най-много сватби са вдигнати в градовете – 445 срещу 371 бракосъчетания по селата. От 143 села от Шуменска област обаче за цяла година в 41 населени места няма нито един сключен брак, в 33 новите брачни двойки са само по една. Статистиката мери нещо, което нарича коефициент за брачност, та този коефициент в областта бил 4.7 промила при 4 средно за страната.

Този коефициент показва броя на сключените бракове на 1000 души население. Изчислява се в промили като отношение между броя на сключените бракове през годината и средногодишния брой на населението през същата година. Най-много, ако се има брачния коефициент, се женят в Разградско и Добричко, най-малко във Врачанско. В Шуменско най-много налитат да се женят в Никола Козлевско – там коефициентът удря 13.6, над четири пъти националното ниво. В Хитрино предпочитат да ергенуват и падат на 3.5.

През 2017 година шуменци и съгражданите им от селата и градовете в областта са минавали под венчило средно като станат на 30 години, а жените като чукнат 27. В нашия край се женят с година по-млади, отколкото е средното в страната. За миналата година имаме и пет булки на възраст над 60 години.

Броят на разводите за м. г. е  222 , а от всички разведени 74 на сто са граждани. Най-голям е делът на разводите по взаимно съгласие, но 18 процента доказват в съда несходство в характерите. Физически и морален тормоз е посочен като причина за разпад на семейството при 1.8 на сто от разводите. Срещат се като причини също така лекомислено поведение в брака, фактическа раздяла и чужда намеса. На развод най-често се решават семейни на възраст от 40 до 49 години, а втората по мерак за развод група е на 30-34-годишните. Почти 17 на сто решават да се разведат докато карат 50-те.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *