Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Борба с гаргите

32-годишният шуменец Иван Вичев смята, че проблемът с гаргите може да бъде решен.

Кметът на Шумен Любомир Христов ще инициира разговори с авангардна фирма за възможни решения за борба с посевната врана и гаргите, заселили се на територията на града. Това стана ясно на обществено обсъждане на проблема днес, организирано от омбудсмана Иван Капралов и 32-годишния шуменец Иван Вичев. В обсъждането участваха д-р Виктор Василев от Шуменския университет, Деян Спасов от РИОСВ, управители на общинки предприятия, членове на екологичната комисия, журналисти.

Управителят на ОП „Паркове и обредна дейност“ Златин Кайряков припомни, че през годините са се прилагали различни методи, които обаче не са дали резултат. През 2010/2011 г. в Градската градина бяха инсталирани електронни устройства. За известно време птиците напуснаха обитанието си, но после се върнаха, каза Кайряков и уточни, че тестовите устройства са били върнати на фирмата. През 2014 г. е имало по-екзотично предложение за заселването на грабливи птици – сокол мишелов на Харис  – четирите двойки е трябвало да всяват дискомфорт на гаргите и да ги прогонват. Поради високата стойност на издръжката и отглеждането на тези птици, общината се отказа от идеята, каза Кайряков.

Проблемът тормози вече почти 30 години шуменци, тъй като след изсичане на поясите от високи тополи в покрайнините на града, пернатите се преселиха в центъра. Според  д-р Василев се наблюдава социализиране на птиците – градското обитание ги привлича, тъй като тук могат лесно да намерят храна, включително и на сметището, температурите са по-високи, по-светло е, високите блокове им осигуряват завет, липсват хищници. Всички тези показатели привличат птиците, каза д-р Василев.

Д-р Виктор Василев от Шуменския университет от години наблюдава популацията.

Той подчерта, че проблемът с гаргите е проблем в цяла Европа. И дори броят на пернатите да намалява, той става все още висок, а крясъците и екстрементите притесняват гражданите. По данни на д-р Василев в Шумен има между 600-800 двойки посевни врани. През зимните месеци броят на птиците достига от 5000 до 12 000 като 80 % от тях са посевни врани и 20 % са гаргите. Най-голям проблем птиците създават през  април-май, когато двойките отглеждат малките си.

Възможности за справяне с проблема има потвърди Иван Вичев, който се възмути, че в света мислят за заселване на Марс, а в Шумен 30 години се занимаваме с гаргите и нито една власт не намери решение на проблема. Решение има и то зависи от волята на местната власт, каза Вичев и заяви, че е водил разговори с различни фирми, които имат опит в това отношение. Той предложи на кмета да съдейства за среща с тях, което градоначалникът прие. Вичев сподели опит на друга фирма, която се бори с пернатите чрез дронове, които не смущават населението.

Какъв вариант ще избере местната власт, ще стане ясно след срещата и поредното обсъждане с фирми, предлагащи услугата борба с гаргите. Възникна и идеята да се засадят пояси от високи дървета около сметището, за да се пренасочат птиците натам. Не е ясно обаче какви обитатели ще дойдат на тяхно място, стана ясно още на обсъждането.

Коментари

  • зимзелен декември 8, 2018 в 8:33 pm

    От научен подход очаквах данни какви са специфичните условия, при които застрашеният вид посевна врана обитава на други места из страната. Аргументи като храна, светлина, завет не обясняват защо в Шумен ги има, а в други градове не. А в самия Шумен не е ли повече завет към старата част на града, от “Оборище” на запад в ниското? Ако търсят завет, защо гнездата са по най-високите части на дърветата? Каква е връзката, съотношенията с популациите на други птици? А с вида дървета? Имаше мнение, изразено в друг сайт, че са се пренесли от Белокопитово. Ако е вярно, за каква специална светлина посред полето говори ученият?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *