Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Близо до нормата

Замърсяването с фини прахови частици в Шумен е различно в различните части на града. Най-силно е запрашаването от транспорта около ученическия стадион, Руски паметник, Ришки проход, Автогарата, бул. „Мадара“, пазара, бул. „Симеон Велики“. От битово замърсяване на атмосферата страдат най-много жителите на Бялата пръст, а най-чисти са районите във високите зони. Това сочи анализът на Актуализираната програма за намаляване на замърсителите и достигане на установените норми за качество на атмосферния въздух както и планираните мерки за подобряване на качеството на въздуха, която бе представена днес в общината.

 

Програмата е приета на ноемврийската сесия на Общинския съвет след обществено обсъждане.Изработването и бе реализирано по Оперативна програма „Околна среда“ и е на стойност 97 456 лв. 85 % от средствата бяха осигурени от Кохезионния фонд и 15 % от национално финансиране, уточни ръководителят на проекта инж. Живка Атанасова, еколог на Общин Шумен.

Програмата бе разработена от „Булплан“ ООД – София след спечелване на обществена поръчка.

Според анализите в програмата средната годишна концентрация на фини прахови частици в Шумен намалява, но е близо до нормата. През 2017 г. тя е била 34 милиграма на кубичен метър като това е обхващало период от 47 дни по време на отоплителния сезон, заяви представителят на „Булплан“ проф. Димитър Стоянов при представянето на програмата.Допустимите стойности са 40 милиграма на куб. метър. Замърсяването в града е от битовите абонати и от транспортните средства, сочи още анализът. Промишлените предприятия, не влияят на замърсяването, подчерта Стоянов.

Приоритетие на програмата са свързани с намаляване на емисиите от битовия и обществени сектор, от транспорта, от строителните обекти, от промишлената дейност.

Мерките, които община Шумен трябва да предприеме, обобщи зам.-кметът Боян Тодоров. Краткосрочните мерки предвиждат миене на улиците всеки месец от догодина като са осигурени и естествени водоизточници. Приключила е вече процедурата и за закупуване на нови миячна и метачна машини, уточни Тодоров.

Общината предвижда и увеличаване на броя на газифицираните жилища като се използва проектът на Регионалното министерство за възстановяване на 30 % от разходите на потребителите, което е около 1200 евро, потвърди специалист от газоснабдителна фирма. Според Тодоров ще продължи грижата на общината за газифициране на обществени сгради и общински обекти, а в по-късен период ще се мисли и за електротранспорт.

 

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *