Използвате ли дърва/въглища за отопление?

or

гласували: 657

Без прасета за Коледа

Тази Коледа шуменските села ще посрещнат без прасета в дворовете си. Изклани са всички животни в радиус от 20 км от промишлените ферми, заради опасността да се разпространи  болестта африканска чума по свинете. По повод призива да се осъществява по-добър контрол, кметовете коментираха иронично: „Е, то вече няма какво да контролираме – няма прасета в селата“. Но бяха категорични:  „Ние си свършихме работата, оказахме съдействие на държавните органи, но на нас не ни беше оказано съдействие. Ветеринарните доктори ни оставиха сами“, заявиха те по време на общинската епизоотична комисия днес.

Според кмета на Велино Димитър Димитров издадените заповеди са били неясни, а за Шуменско са били дадени само 24 часа да се изколят животните. Как да се заколят по няколко прасета само за 24 часа, Централната епизоотична комисия не е помислила за това, каза Димитров. Той подчерта, че навсякъде в заповедите пише, че отговорници са кметовете. „Заради вашите грехове ние отговаряме. Къде са ветеринарните лекари, защо не са по селата да разясняват, да инструктират. Плачат хората и обвиняват нас“, разпалено коментираха селските кметове.

Кметът на с. П. Волов Димитър Ботев подчерта, че в Силистренско и Добричко лекарите ходят по домовете и разясняват.  Той постави и друг важен въпрос, свързан с извозването на отпадъците. Казаните за отпадъци не са извозвани от три седмици, капаците не се затварят, отвън са разпилени отпадъци, които се разнасят, ядосано подчерта Ботев и припомни, че еколозите на общината отговарят за тази дейност. На предходното заседание на общинската епизоотична комисия въпросът е бил поставен, но до този момент няма резултат, подчертаха селските кметове.

Подкрепа Ботев получи и от кмета на Дибич Христо Йорданов. „Искаме всяка седмица да минават за боклука, и без това плащаме на тон отпадък – да сгъстят сега курсовете, а на зима, ако преценят, да ги разредят“, предложи Христов.

Темата за боклука, чрез който става възможно разнасянето на заразата, подхвана и кметът на с. Царев брод Стефан Живков. Според него за една година, от стартирането на обществената поръчка по почистването, никой не е стъпил в селото да види как се изпълнява. „Следващия понеделник свикваме събрание и ще подготвим подписка заради лошото сметосъбиране. Хората не могат да траят по една седмица тези големи контейнери да стоят и да се вмирисват“, каза Живков. Той подчерта, че няма за какво да идват на следваща епизоотична комисия, защото животните вече са изклани. „Сега е моментът БАБХ и ветеринарните лекари да си влязат в ролята и да не се допуска нерегламентирано продаване на малки прасета“, подчерта Живков. И отново напомни, че не е работа на кметовете да издирват кой има прасета. Това е работа на ветеринарните лекари и на БАБХ, коментира той във връзка с протестите на жителите на селата, които обвиняват кметовете заради несвършената от държавните органи работа.

Според кметския наместник на кв. Макак Елка Александрова ветеринарните лекари не са получили заповеди, с които да им бъде разпоредено обиколка на селата и разяснителна работа сред населението. „Аз нямам заповед, за да отида и да кажа на хората да премахнат прасетата си“, цитира тя неназован ветеринар и попита главния ветеринарен лекар Николай Недялков : „Дадохте ли указания на ветеринарните лекари да се свържат със собствениците и да ги уведомят за мерките, които трябва да предприемат“. Според  д-р Недялков информирането на ветеринарите за заповедите на министъра и на ОДБХ е било достатъчно.

Нова ситуация е , ново заболяване у нас, мисли се в тази посока, бе отговорът на д-р Недялков.

Д-р Маркова прочете вчерашните указания и решения от Областната епизоотична комисия  и призова да се спазват, както и да се засили контролът. От утре започват проверки за унищожаването на прасетата в задните дворове, напомни д-р Светлана Маркова. Според нея в частните дворове по данни на кметовете от селата на Община Шумен няма останали живи животни, макар че вчера на областната комисия изрази становище, че вероятно има „натирени“ в нивите прасета.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *