Одобрявате ли новогодишната реч на президента Румен Радев

or

гласували: 251

Бал в библиотеката

Коледен бал за читателите и гражданите на Шумен стяга за сряда вечер Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров”. Храмът на книгата ще се превърне в паркет за танци точно в 17:00 на 19 декември.

С танци и много изненади – така рекламират познатата още отпреди Освобождението форма на социално общуване в Шумен от екипа на библиотеката. Музикалният фон ще бъде осигурен от квартет “Унисон”, танцов клуб “Енканто” и детски танцов ансамбъл “Веселяче”. Ще бъдат избрани и мис и мистър на бала, а в поканата се казва още: “Заповядайте да си припомним отминалите коледни балове”.

Най-старото писмено документирано увеселение в Шумен е вече популярното честване на Св. Св. Кирил и Методий, описано в писмото на арменския духовник, етнограф и пътешественик Минас Пъжъшкян. С учредяването на първия светски оркестър в Шумла вратата за европейската мода на развлеченията се открехва доста по-широко. Оркестърът репетира в дома на Атанас Стоянов и в репертоара му влизат кадрил, полка, валс, мазурка, чардаш и изобщо целият спектър от модерна европейска градска музика.
Първите купони са частни събития – концертите и танците се правят по домовете на знатни шуменци, където местният елит получава “образование на краката”, както го нарича Стилиян Чилингиров. През 1851 година в дома на братя Дюкмеджиеви е скована и първата специална естрада за оркестър. В къщата има и две оркестрини и два салона за танци с под от дърво. Музикалните хитове в Шумен в последното десетилетие преди Освобождението са “Така, така, полка”, както и валсовете “Фатме”, “Елвира”, “Радост и жалост”, а шумналийки разучават ритъма на валса под звуците на произведението “Цивилизованият българин”.

 

Постепенно след Освобождението и в началото на ХХ век купоните и соаретата се пренасят в читалищните салони на “Архангел Михаил”, “Напредък” и хотел “Сан Стефано”. В изследване за градските увеселения на шуменци, публикувано в Известия на шуменския исторически музей, Стела Славчева разказва за реда за провеждането на увеселения в “Архангел Михаил”. Подавало се е заявление с час и дата на мероприятието, както и се посочвало дали ще се използват осветление и отопление. За тях се плащало допълнително, както и за ползване на пианото. Вкарването на роял отвън е било забранено така, както и вкарването на питиета, които можело да се вземат единствено от бюфета на читалището. Организирани са и конкурси за красавици с премии, както и за най-симпатичен кавалер. Миските получавали като първа награда торта, а подгласничките им буркан сладко.
С големи приготовления преминава подготовката на новогодишния купон за новата 1920 година в “Архангел Михаил”. Пак според Известията на Шуменския исторически музей събитието се очаква с голямо нетърпение от местните жители, а в обявленията за събитието се казва, че читалищният салон ще бъде бляскаво осветен с електрическо осветление.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *