Одобрявате ли напускането на парламента от БСП?

or

гласували: 146

Ако вземат властта

“Ако БСП поеме управлението на страната, болниците в България няма да са търговски дружества. Това ще гарантира, че тяхната функция е лечение, а не търговия със здраве.” – това обяви пред леви симпатизанти и активисти на соцпартията в Шумен народният представител и бивш просветен министър от кабинета “Орешарски” проф. Анелия Клисарова. Постулатът е част от управленската “Визия за България”, която БСП ще изпълнява, ако избирателите й дадат властта.

Другите предложения на БСП в сферата на здравеопазването са здравната карта и електронното досие на пациента, обясни Клисарова. “В момента в системата на здравеопазването се въртят 9 милиарда лева. Бюджетът на НЗОК и МЗ общо няма 5 милиарда лева. Вие разбирате ли, че от нас от пациентите се събират чрез лекарства, чрез става да си купиш, това да си купиш, да платиш такса и т. н. се събират от нашето население 4 милиарда лева, близо 44 процента от бюджета, докато в нормалните държави доплащането е между 10 и 15 процента. С това трябва да се спре.” – заяви бившата просветна министърка и обясни, че контролът ще дойде от дигитализацията чрез електронно досие.

Лекарите и медицинските сестри, които завършват университети по държавни поръчки да не могат да заминат веднага след обучението си за чужбина, докато не “изплатят” дълга си към държавата и нейните пациенти, предлага БСП. Проф. Клисарова даде за пример завършващите медицински сестри, в това число и тези от филиала в Шумен, които след дипломирането избирали високоплатена работа в чужбина. “Ами вижте, държавата за един студент по медицина плаща 10 хиляди лева – 6 години – 60 хиляди лева. За сестра плаща 5 хиляди. Четири години – 20 хиляди лева. И получиват си дипломите, нямат нито ангажимент да останат в държавата, нито държавата има ангажимент да им намери работа и им даваме дипломите да си отидат в чужбина. Щом си държавна поръчка и държавата има нужда от лекари и сестри и затова плаща, тези които са завършили държавна поръчка остават в държавата през следващите пет години да работят. Като си отработят своя дан, тогава ако искат да заминават.” – представи визията на партията си Клисарова.

“Няма да плащаме на частните училища!” – заяви пък по темата образование депутатката. От името на “Визията” тя се закани, че БСП ще спре и безразборното печатане на учебници и ще спре учебникарската мафия. “Четири букварчета, седем биологии и не знам си колко математики. Един учебник по един предмет, безплатен до 12 клас!” – такава оферта отправи към присъстващите в залата Анелия Клисарова, като даде за пример, че сега децата плащат по 200 лева за учебници. По думите и БСП ще се намеси решително и в съдържанието на учебниците, защото в момента била вкарана в тях политика и идеологиия, учели децата, че комунизмът е най-страшното, а фашизъм е нямало.

 

Проф. Анелия Клисарова, заедно с депутатите Иван Иванов и Иван Ченчев представи стратегията за управление  в залата на Регионалния ис торически музей в Шумен в понеделник вечер. По-рано през деня социалистите проведоха по график още 14 срещи в региона.

Коментари

Няма коментари по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *